Wat is een blokhaak?

Een blokhaak of een blokwinkelhaak is een stuk gereedschap welke gebruikt wordt voor het controleren en aftekenen van rechte hoeken.

Een blokhaak is een meetgereedschap. Deze zijn te koop met en zonder maataanduidingen. De voornaamste reden van gebruik is voor het controleren, aftekenen en meten van haakse hoeken.

Wat is een blokhaak
Blokhaak met maataanduiding

Een blokhaak bestaat uit 2 delen, het blok en het blad. Deze 2 staan in een hoek van 90° aan elkaar bevestigd. Als je een rechte hoek wilt aftekenen, zet je het blok tegen het onderdeel welke je haaks wilt afzagen met het blad over het onderdeel heen. Het is hier natuurlijk wel van belang dat het deel waar je het blok tegenaan zet, vlak is. Als je een markering maakt langs het blad, heb je een zaaglijn welke haaks van het blok staat. Het controleren van een hoek kan je doen door het blok en het blad aan de binnenwaartse hoek te plaatsen. Als een hoek precies 90°, is er geen ruimte tussen het onderdeel en het blok en blad.

Blokhaken kan je kopen vanaf €5,-. Wil je er een met een hardhouten handvat of een emt een chemisch behandeld blad, dan kan de prijs oplopen richting de €18,-. Sowieso een stuk gereedschap welke niet mag ontbreken in jouw gereedschapskist.

Koop je blokhaak hier.