Wat is een bandzaag?

Een bandzaag is misschien wel beter bekend als een lintzaag.

Een bandzaag is een machine waarin een ”oneindige” zaag zit. Dit komt door een lintvormig zaagblad van een aantal meter lang welke om 2 wielen gespannen zit. Het onderste wiel wordt dusdanig aangedreven zodat het zaagblad van boven naar beneden getrokken word. Als je een stuk hout zaagt met een bandzaag, word op deze manier het hout tegen de zaagtafel aangedrukt.

Wat is een bandzaag?
Moderne bandzaag

Vroeger werden de zagen aangedreven door een waterrad. de meeste bandzagen werden gebruikt om planken te zagen van boomstammen die door het zelfde water werden aangevoerd. Tegenwoordig worden bandzagen elektrisch aangedreven. Door de verschillende formaten kunnen ze gebruikt worden voor verschillende zaagwerkzaamheden.

Vintage bandzaag
Vintage bandzaag

Een bandzaag is ideaal om lange zaagsneden te maken, vooral bij grote en dikke grondstoffen. Je kan met een bandzaag ook bochten maken. Hoe dunner het zaagblad, hoe kleiner de bocht gemaakt kan worden.

Er zijn ook bandzagen te koop welke gebruikt kunnen worden voor andere materialen dan hout. Een bandzaag welke in de metaalbewerking wordt gebruikt, beweegt de zaag stukken langzamer vanwege wrijvingswarmte. Door wrijvingswarmte word het zaagblad vaak ook gekoeld met een vloeistof.

De zaagtafels van een bandzaag zijn verstelbaar. Zo kan de zaag afgesteld worden op de dikte van het materiaal. Het afstellen is niet alleen goed om een mooie zaagsnede te maken maar ook voor het behoud van je zaagblad. Hoe groter de afstand tussen het materiaal en de zaagtafels, hoe groter de kans dat het zaaglint kan knikken.

De wielen zijn meestal voorzien van een rubberen rand om het zaagblad te beschermen. Word het zaaglint vervangen, dan moet het bovenste wiel opnieuw worden afgesteld zodat deze even vlak staat als het onderste wiel. Dit voorkomt dat het zaagblad van het wiel afloopt en dat de zaag optimaal gespannen is.

Het zaagblad van grotere bandzagen worden vaak met de hand opnieuw geslepen is. Bij een kleine bandzaag is het vervangen van het zaagblad noodzakelijk kwaad. Is het zaaglint te dun, dan is de kans groot dat deze breekt.

Hoe duur is een bandzaag?

Een bandzaag vind je over het algemeen niet in een gereedschapskist van een huis-, tuin en keuken klusser. Ben je er toch naar één opzoek, dan is een handformaat het meest geschikt. Zo’n groot apparaat is voor de doe-het-zelver niet waard. Afhankelijk van het merk en de kwaliteit, koop je een bandzaag tussen €250 en €500. Voor dit geld heb je ook een decoupeerzaag of cirkelzaag welke voor de klusser veel praktischer is.

Tegenwoordig bestaan er ook bandzagen in handformaat. Vergelijk hier verschillende formaten bandzagen van verschillende merken.