Wat is een verstekschaar?

Een verstekschaar welke ook wel bekend is als plintentang of plintenschaar, wordt gebruikt om plinten mee te knippen. Na het leggen van laminaat wil je de randen mooi afgewerkt hebben. Dit doe je door plinten erop aan te brengen.

Wat is een goede verstekschaar?

Zoals de naam al zegt, gebruik je een verstekschaar om plinten op de juiste maat te maken. Doordat de verstekschaar in verschillende hoeken instelbaar is, kan je plinten gelijk in verstek knippen. Een verstekschaar kan ook gebruikt worden voor het op maat knippen van bijv. houten lijsten.

Waarvoor gebruik je een verstekschaar?

Je kan plinten op maat maken met een zaag of met een verstekschaar. Welke manier je ook gebruikt, je zal altijd goed moeten meten. Als je een zaag gebruikt, is de kans groot dat je gekartelde randen krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat de plinten niet mooi op elkaar of het laminaat aansluiten. De verstekschaar is hier de beste optie voor. Met een verstekschaar werk je veel sneller en netter. Een goede verstekschaar knipt plinten gemakkelijk in één keer door. En verstekschaar is doorgaans een betere optie dan zagen.

De maximale hoek waar een verstekschaar op ingesteld kan worden is ook van belang. Sommige verstekscharen hebben een beperkte hoek. Let hier goed op voordat je een verstekschaar koopt.

Wat is een goede verstekschaar?

Als je plinten op maat wilt maken met een verstekschaar moet je rekening houden met de dikte van plinten. Een normale verstekschaar kan plinten knippen tot vaak maximaal 6mm dik. Als je houten plinten wilt, moet je ook rekening houden met het houtsoort. Sommige exotische hardhoutsoorten zijn ook niet te knippen met een verstekschaar. Informeer goed bij de plintenleverancier of je kan knippen of moet zagen.