Wat is een plintenschaar?

Een plintenschaar welke ook wel bekend is als plintentang of verstekschaar, wordt gebruikt om plinten mee te knippen. Na het leggen van laminaat wil je de randen mooi afgewerkt hebben. Dit doe je door plinten erop aan te brengen.

Wat is een goede plintentang?

Zoals de naam al zegt, gebruik je een plintenschaar om plinten op de juiste maat te maken. Doordat de plintenschaar in verschillende hoeken instelbaar is, kan je plinten gelijk in verstek knippen. Een plintenschaar kan ook gebruikt worden voor het op maat knippen van bijv. houten lijsten.

Waarvoor gebruik je een plintenschaar?

Je kan plinten op maat maken met een zaag of met een plintenschaar. Welke manier je ook gebruikt, je zal altijd goed moeten meten. Als je een zaag gebruikt, is de kans groot dat je gekartelde randen krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat de plinten niet mooi op elkaar of het laminaat aansluiten. De plintenschaar is hier de beste optie voor. Met een plintenschaar werk je veel sneller en netter. Een goede plintenschaar knipt plinten gemakkelijk in één keer door. En plintenschaar is doorgaans een betere optie dan zagen.

De maximale hoek waar een plintenschaar op ingesteld kan worden is ook van belang. Sommige plintenscharen hebben een beperkte hoek. Let hier goed op voordat je een plintenschaar koopt.

Wat is een goede plintenschaar?

Als je plinten op maat wilt maken met een plintenschaar moet je rekening houden met de dikte van plinten. Een normale plintenschaar kan plinten knippen tot vaak maximaal 6mm dik. Als je houten plinten wilt, moet je ook rekening houden met het houtsoort. Sommige exotische hardhoutsoorten zijn ook niet te knippen met een plintenschaar. Informeer goed bij de plintenleverancier of je kan knippen of moet zagen.